2008
Am facut aceasta casuta de turta dulce pentru prima oara, in anul 2008.
Mi-a placut atat de mult sa o 'construiesc' (oricum n-as fi reusit fara ajutorul sotului) ca am repetat figura si in 2009. Negresit o voi face si in acest an si sper ca de fiecare Craciun de acum incolo.
Am transformat-o deja in traditie si abia astept sa mi se umple casa, iarasi, de mirosul mirodeniilor casutei.
Inainte de a descrie cum se face precizez ca cine se apuca de ea, trebuie sa rezerve 2 zile.
Ingrediente :
- 650 grame de faina
- 230 gr de unt
- 220 gr zahar brun
- 375 gr de miere
- 2 oua mari
- o lingurita de praf de copt
- condimente: 4 lingurite de scortisoara, 3 cuisoare pisate, un varf de lingurita de piper, o lingurita de sare, o lingurita cu varf de ghimbir, o lingurita de nucsoara.
Preparare :
Untul impreuna cu zaharul brun se bat spuma. Se adauga mierea si se amesteca bine.
Apoi se pun ouale intregi - - se amesteca bine-bine.
Apoi prafurile : faina, praful de copt si mirodeniile.
Se amesteca totul bine de tot, aluatul obtinut se infasoara in folie alimentara si se da la frigider pana a 2-a zi. Este important sa stea la rece cateva ore bune ca sa se intareasca si sa se poata lucra in conditii optime cu el.
A 2-a zi il scoatem, il intindem pana ajunge la o grosime de 1-1,5cm si il taiem dupa sabloane.
Sabloane am gasit pe net googalind despre gingerbread house pattern Acum 2 ani nu am facut nici o poza din momentul asamblarii casutei, sper ca anul acesta sa reusesc.
Asa..dupa ce am decupat sabloanele, punem in tava si coacem 10-12 minute, maxim 15. Nu mai mult deoarece se intareste prea tare si mi s-a intamplat unei bucati ca la racire sa se curbeze. Deci daca atunci cand e scos din cuptor mai e putin moale si nu e intarit peste tot, n-are nimic.se va intari prin racire..se face beton :).
Dupa ce s-au facut toate bucatile si s-au racit, purcedem la asamblare.
Aici trebuie ajutor neaparat.
Lipiciul care ne trebuie va fi format din :
- 3 albusuri de ou (mari)
- 600g zahar pudra
Albusurile se bat spuma tare, apoi se adauga treptat zaharul pana obtinem o pasta groasa, lipicioasa. Se cantareste exact cantitatea de zahar pt ca e important a nu se depasi acest gramaj, mai mult zahar ducand la ingreunarea pastei si la imposibilitatea de lipire a bucatilor de la casuta, acestea cedand de la greutatea lipiciului.
Glazura se pune intr-o punga, pe care o gaurim la un capat si incepem sa lipim casuta. Ca sa stea peretii drepti (pt ca lipiciul nu se intareste cat ai zice 'peste') m-am ajutat de diverse obiecte pt sprijin (borcane, cutii metalice de bere pline etc etc).
Dupa ce ne-am asigurat ca totul s-a intarit suficient de bine astfel incat sa nu se prabuseasca toata munca :d incepem decorarea..partea care mie-mi place cel mai mult.
Din tot ce se vede in poze singurul necomestibil este ursuletul cu buchetelul de trandafiri in mana...in rest..totul se mananca. Am folosit bomboane, jeleuri, nuca de cocos colorata, decoratiuni din pasta de zahar sau martipan. Pe acoperis am dat intai cu miere si apoi am pus nuca de cocos..ca sa se lipeasca bine :)
La prima vedere, casuta pare greu de facut, dar nu e deloc asa. Ia ceva mai mult timp la asamblare, in rest e floare la ureche.
Acum si pozele :
Si incadrata in decor
Aici aparuse deja primul client :D :
Pentru ca mi-a mai ramas aluat in plus, am decupat niste stelute, braduti, omuleti si i-am copt si pe ei.
Celor care se incumeta sa se apuce de casuta le doresc succes si spor la treaba !
M-am inspirat de aici
Laura felicitari pentru rabdare!Ce mica era Ami!Ionela
RăspundețiȘtergereMultumesc.
RăspundețiȘtergereAstept s-o vad si pe a ta :).
Va pup.