marți, 30 noiembrie 2010

Pui la cuptor - Jamie Oliver

pui la cuptor

Ingrediente :
- 1 pui de 1.1-1.4kg
- sare si piper negru
- 3 maini mici de verdeturi proaspete daca se poate (busuioc, patrunjel, maghiran) tocate marunt
- 4 linguri ulei masline
- 1 lamaie taiata in jumatate
- 4 frunze dafin
- 2 ramurele rozmarin (eu nu am pus)

Preparare: Mai intai incalzim cuptorul la 200-220 grade si lasam inauntru tava in care se va gati puiul ca sa se incinga sau cand ne apropiem de finalul pregatirii lui pentru a fi gata de introdus la cuptor, bagam tava.
Apoi se ia domnul Pui, se spala bine-bine-bine pe dinauntru si pe dinafara, se usuca tamponandu-l cu un servet de hartie, dupa care frecam cavitatea cu sare.
Apoi cu foarte mare atentie, se apuca pielea de la extremitatile pieptului, avand grija sa nu se rupa, si se trage usor de ea. Cu cealalta mana desprindem usor pielea de pe piept.
In mod normal, pielea este prinsa printr-un tesut..fie se lasa asa prinsa in mijloc, fie se fac 2 tunele mici pe fiecare parte (asa am facut eu)...fie se taie pur si simplu mijlocul.
Se presara sare in spatiile facute, apoi se vor umple cu verdeturile tocate.
Stropim cu putin ulei de masline.
Daca se doreste, tot in aceasta etapa, se rup cu mana foile de dafin si se introduc in cavitatea puiului impreuna cu lamaia si cu firicelele de rozmarin.













Dupa ce am terminat de umplut, se baga aripioarele inauntru, iar picioarele se leaga cat se poate de strans.














Pentru a avea la final niste pulpe gustoase si fragede, acestea se cresteaza in 3-4 locuri si se introduce in carne verdeata ramasa. Astfel caldura va patrunde direct in pulpa si va fi gata mai repede.
































Se unge cu ulei de masline pielea si se presara din belsug sare si piper.

Se scoate acum tava incinsa din cuptor, se toarna in ea putin ulei si se aseaza puiul cu pieptul in jos pe fundul tavii.
Se introduce la cuptor 5 min.
Apoi se scoate si se intoarce tava, lasand puiul asa cum a fost pus initial (deci tot cu pieptul in jos) - se da din nou la cuptor tot 5 min.
Dupa care se scoate si se intoarce puiul, il punem pe partea dorsala (cu pieptul in sus).
Se lasa sa coaca 1h.
Grasimea care se va scurge in tava se poate folosi pt a prepara cartofii sau acestia se pot pune de la inceput langa pui.
Pielea trebuie sa fie crocanta cand e gata.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu