duminică, 26 septembrie 2010

TORT VITRALIU


Dupa o pauza cam lunga am revenit cu acest minunat tort, nu foarte dulce si extrem de racoritor..ce-i drept mult mai potrivit pentru o zi de vara cu 40 grade afara. Dar pt ca ziua mea a fost ieri mi s-a pus pata pe el si l-am facut.
Este un tort cam migalos, dar rezultatul este unul deosebit.
Tortul se face in 4 etape :

Mousse de lamaie :

1 ou
2 linguri de zahar
2 linguri amidon
175 ml lapte
coaja de la o lamaie
4 gr gelatina inmuiata in sucul de la 1 lamaie mare
225 ml frisca lichida

Am pus laptele la fiert.
Intr-un castron se amesteca zaharul cu amidonul, dupa care adaugam oul intreg. Se amesteca bine astfel incat sa nu fie cocoloase de amidon, apoi peste aceasta compozitie se toarna laptele fierbine in fir subtire. Mutam intreg amestecul pe foc si mai lasam sa dea un clocot amestecand continuu pt ca se ingroasa extrem de repede.
Se ia de pe foc, se adauga coaja de lamaie si se trece prin sita pentru a elimina orice urma de cocoloase.

Se bate frisca, se pune la frigider. Pentru cine vrea mai dulce se poate adauga in frisca o lingura de zahar.
Cand crema s-a racorit se amesteca cu frisca si cu gelatina topita. Se toarna in forma sau in vasul in care pregatim tortul si se baga la frigider. Acest mousse va constitui stratul de deasupra al tortului.

Vitraliu de jeleu :

Avem nevoie de prafuri de jeleu cu diverse arome (eu am folosit cu aroma de capsuni, cirese si ananas - ca asta am gasit) care se prepara conform instructiunilor de pe ambalaj.
Solutiile gata obtinute se toarna in caserole mici astfel incat inaltimea lichidului sa nu depaseasca 1,5cm si se dau la frigider pt solidificare.

Panna cotta cu nuca de cocos :

140 ml frisca lichida
540 ml lapte
60 gr zahar
80 gr fulgi de nuca de cocos
4 gr gelatina puse la umflat cu o lingura de apa.

Frisca, laptele si zaharul se pun la fiert pana se topeste acesta din urma. Se adauga, apoi, fulgii de cocos si se lasa sa mai dea un clocot. Se amesteca bine-bine astfel incat cocos-ul sa-si lase cat mai mult din aroma, apoi se filtreaza. In compozitia inca calduta se adauga gelatina umflata, se amesteca pana la topirea ei completa.

Intre timp scoatem caserolele cu jeleu de la frigider, le rasturnam pe un tocator si incepem sa taiem cubuletele. Pt o mai usoara desprindere, putem tine putin inainte caserolele in apa calda. Lama cutitului cu care lucram, va fi mereu inmuiata in apa, pt a lucra mai usor cu gelatina.




Cubuletele astfel taiate se pun pe mousse-ul de lamaie intarit deja.


Peste ele se toarna panna cotta. La sfarsit mai "presaram" niste cubulete de jeleu, apoi se toarna restul de lapte de nuca de cocos.


Pireu de fructe de padure :

5g gelatina cu sucul de la 1/2 lamaie
300g fructe padure (am folosit fructe congelate)
3 linguri zahar
2 linguri apa


Se fierb fructele cu zaharul si apa pana se zdrobesc complet si se mai evapora din apa. Se adauga sucul de la cealalta jumatate de lamaie si se mai fierb 5 min. Compozitia se strecoara, se adauga gelatina topita cat inca e caldut amestecul (sa nu fie fierbinte deoarece se poate descompune gelatina) si cand vitraliul este intarit suficient, se toarna peste el.

Blatul de capsuni :

4 oua
1 lingurita praf copt
150g zahar
2 linguri apa
2 plicuri praf budinca aroma capsuni dr Oetker


Se bat albusurile spuma tare.
Se adauga zaharul putin cate putin si se mixeaza in continuare.
Apoi punem amestecand foarte usor cu lingura de lemn : galbenusurile, apa si praful de budinca.
Se tapeteaza forma de tort (26cm diam) cu hartie de copt si se toarna compozitia. Se acopera cu folie de Al pt ca blatul sa nu se ingalbeneasca si sa ramana roz si dupa coacere si se introduce in cuptorul preincalzit la 170grade cca 25-30min.
Blatul racit se aseaza peste pireul de fructe de padure.
Intregul tort se lasa la frigider 12h.

Eu am facut totul, in afara de blat, intr-o cratita cu diam 21 cm, iar blatul in forma de 26, dupa care l-am ajustat si a fost tocmai bine, pt ca doar marginile prinsesera tenta galbuie, restul era roz si frumos.



Pentru ornare aveam alte idei, dar mi le-am schimbat pe parcurs, pt ca am avut un mic ajutor nepretuit.






Reteta de aici

2 comentarii:

  1. La multi ani Laura,sa fi sanatoasa.Tortul arata superb de-a dreptul...cata migaleala..dar ai avut ajutor am vazut,te pup,Ionela

    RăspundețiȘtergere
  2. Multumesc frumos !
    Nu s-a dezlipit de mine, hi hi.
    Apoi mi-a cerut resturile care-mi ramasesera si si-a facut si ea unul propriu.

    RăspundețiȘtergere